„Înțelegi tu ce citești”?
Autor: Adrian Timișag  |  Album: Studii  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de lorena97 in 19/03/2024
    12345678910 0/10 X

         Biblia este scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Mesajul prioritar, dar și cel mai important pe care Fiul Său L-a transmis contemporanilor Săi și nu numai, a fost următorul: „Cercetați Scripturile fiindcă socotiți că în ele aveți viața veșnică.”
Cercetarea se face cu interes în dorința de a-L cunoaște pe Dumnezeu deoarece viața veșnică are o strânsă legătură cu cunoașterea. Însă cu toată setea după cunoaștere pentru unii înțelegerea este dificilă, pentru alții chiar imposibilă. Dar este Biblia o carte atât de complicată și greu de interpretat din moment ce aud creștini care mărturisesc ei înșiși că n-o înțeleg? Apostolul Petru confirmă că epistolele lui Pavel conțin „lucruri grele de înțeles, pe care cei neștiutori și nestatornici le răstălmăcesc spre pierzarea lor.” Sunt menționați neștiutorii... dar la fel să fie și cu cei știutori? De unde provine știința? Isus L-a lăudat pe Tatăl și a zis: „Te laud Tată, Doamne al cerului și a pământului, că ai ascuns aceste lucruri de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor. Da, Tată Te laud că așa ai găsit Tu cu cale.” (Matei 11/25,26) În scurt timp după ce a rostit aceste cuvinte, Isus aduce lămuriri suplimentare cu privire la „pruncii” ce au primit descoperire spunând ucenicilor Săi: „... vouă va fost dat să cunoașteți tainele Împărăției cerurilor, iar lor nu le-a fost dat.” (Matei 13/11)
De aici pricepem că există două categorii de oameni: unii destinați să înțeleagă, alții predestinați să nu înțeleagă.

Dar ce înseamnă înțelegere?

Înțelegere înseamnă clarificare, limpezire, luminare.
„Eu am auzit, dar n-am înțeles... dar a venit repede în zbor omul Gavril, m-a atins și mi-a zis: Daniele am venit să-ți luminez mintea. Ia aminte la cuvântul acesta și înțelege vedenia.” (Daniel 12/8; 9/21-23)  Ezra  în calitate de preot și cărturar, împreună cu leviții  „citeau deslușit în cartea Legii lui Dumnezeu și-i arătau înțelesul, ca să-i facă să înțeleagă ce citiseră.” (Neemia 8/8)
 De unde avea Ezra această capacitate de înțelegere încât să-i ajute și pe alții?
„Căci Ezra își pusese inima să adâncească și să împlinească Legea Domnului și să învețe pe oameni legile și poruncile.” În acest mod el a devenit  „... un cărturar iscusit în Legea lui Moise dată de Domnul... ” De ce? „... fiindcă mâna Domnului era peste el... ” (Ezra 7/10,6)
Această „pricepere duhovnicească” cărturarul a dorit să o împărtășească cu poporul în primul rând printr-o citire deslușită în scopul clarificării unor norme de viețuire. Citirea deslușită este primul pas spre înțelegere. . Însuși Domnul Isus l-a întrebat pe învățătorul Legii: „Cum citești în ea? Iar apostolul Pavel îl îndeamnă pe Timotei: „... ia seama la citire și la învățătura pe care o dai altora.”
Nu există înțelegere fără o citire deslușită (clară) a Bibliei, deoarece totul pornește de la citire. Însă nu-i totul doar să citești... Unul din sloganurile de pe panourile publicitare din orașul nostru ce aparține grupului de misiune „Eben-Ezer”  spune astfel: Degeaba știi să citești, dacă n-ai studiat niciodată Biblia.” Credeți că o simplă lecturare a Bibliei ar aduce beneficii în ce privește mântuirea sufletului? E posibil să rămâi doar cu cititul. Biblia nu-i o carte de povești. Famenul etiopian  și-a sacrificat timpul pentru a merge la Ierusalim să se închine. Inima lui era legată de Templu -  singurul loc de închinare. La întoarcere citea în car din cartea profetului Isaia pe care o cumpărase de la Templu. Imaginați-vă că a citit 53 de capitole și n-a înțeles nimic... Totul era o enigmă pentru el. Însă Dumnezeu l-a trimis pe Filip să-i deslușească citirea. Acesta l-a întrebat: „Înțelegi tu ce citești? Răspunsul nu se putea altul mai bun: „Cum aș putea să înțeleg dacă nu mă va călăuzi cineva.”? (Fapte 8/31) Și nu doar atât... „a rugat pe Filip să se suie în car și să stea împreună cu el.” Înseamnă că este necesar să ceri călăuzirea celor ce au înțeles pentru a te ajuta, în caz contrar rămâi cu citirea sau ascultarea. Categoria de oameni „predestinați” să nu înțeleagă au ascultat pilda cu „Păstorul cel bun”. însă „... ei n-au înțeles spusele Lui.” (Ioan 10/6)
Finalul? „Când un om aude Cuvântul privitor la Împărăție și nu-l înțelege vine Cel rău și răpește ce a fost semănat în inima lui.” (Matei 13/19)

Dar care să fie cauza predestinării? Vrea Dumnezeu ca oamenii să nu înțeleagă?
„Căci inima acestui popor s-a împietrit, au ajuns tari de urechi, și-au închis ochii, ca să nu vadă cu ochii, să audă cu urechile, să  înțeleagă cu inima. să se întoarcă la Dumnezeu și să-i vindec.” (Matei 13/15) Deci nu este vorba doar de un om, ci este în discuție starea unui popor. Un popor cu inima împietrită. În discuția avută cu ei, Mântuitorul le-a cerut să strice „templu” și El în 3 zile îl va reface din nou. Iudeii s-au revoltat l-a auzul acestor cuvinte deoarece a fost necesar 46 de ani pentru construirea lui. Cum ar putea El să-L refacă din nou în 3 zile? Dar Mântuitorul vorbea despre trupul Său...
Lipsa de înțelegere în ce privește spusele Domnului Isus a ajuns atât de departe încât chiar și unii din ucenicii Lui l-au părăsit renunțând să-L mai urmeze. El le-a vorbit despre necesitatea de a mânca din trupul Său și de a bea din sângele Său. Interpretând învățătura în mod literal aceasta era o aberație. A fost socotită o „vorbire prea de tot”. Probabil că ucenicii care l-au părăsit au mai avut neclarități cu privire la unele afirmații, dar în acest context li s-a părut că depășește orice limită. N-au înțeles că Domnul Isus făcea referire la Cuvântul întrupat care a devenit Pâinea Vieții. Explicația a venit ceva mai târziu:  „Carnea nu folosește la nimic, cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh și viață.” Nu știm în ce măsură o fi înțeles cei 12 ucenici aceste cuvinte deoarece uneori și ei erau deficitari la capitolul „înțelegere”. Totuși partea bună era că ei manifestau interes cerând explicații suplimentare: „Doamne tâlcuiește-ne pilda aceasta!”. Și ei au fost mustrați în unele împrejurări din cauza nepriceperii lor. Ca o măsură de precauție ca nu cumva să vorbească în zădar, Învățătorul îi întrebă pe ucenici după ce a rostit „Pilda năvodului”: Ați înțeles voi toate aceste lucruri?” Da Doamne - i-au răspuns ei. (Matei13/51)  

În concluzie: „... omul firesc nu primește lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie și nici nu le poate înțelege pentru că trebuie judecate duhovnicește.” (1Cor. 2/14) Totuși trebuie să admitem că teoria în unele cazuri este greu de înțeles, dar și practica?
El, Domnul și Învățătorul a spălat picioarele ucenicilor Săi. Lui Petru i-a spus de la bun început: „Ce fac Eu tu nu pricepi acum, dar vei pricepe după aceea.”  Probabil că Petru a fost totuși mulțumit de promisiune că va pricepe la timpul potrivit numit „după aceea”. Ce faci cu cei care au făcut spălarea picioarelor dar n-au mai priceput niciodată? După ce le-a spălat picioarele ucenicilor, întrebarea a fost adresată tuturor ucenicilor: „Înțelegeți voi ce v-am făcut Eu?   Niciunul n-a spus „DA” Motivați de sinceritate...
Da sunt atâtea lucruri care urechea noastră le aude, ochii noștri le citesc sau le văd și nu le înțelegem. Suntem oameni limitați. Nu de puține ori am rămas cu subiecte biblice neînțelese. Apostolul Pavel nu forțează nota: „Și dacă cineva nu înțelege, nici să nu înțeleagă.” Da, în ce privește „înțelegerea” sunt oameni destinați să înțeleagă și alții predestinați să nu înțeleagă. Dar care sunt beneficiile celor ce înțeleg?” „... sămânța căzută în pământ bun este cel ce aude Cuvântul și-l înțelege. El aduce roadă: o sămânță dă o sută, alta șaizeci, alta treizeci.” (Matei 13/23)

Cei ce n-au  satisfăcut stagiul militar probabil nu știu că indiferent de ordinul primit de la un superior militar, aveai totdeauna obligația să încuviințezi și să răspunzi: „Am înțeles” - chiar dacă n-ai înțeles... În armata lui Hristos în care suntem înrolați suntem noi adesea întrebați: „ați înțeles”? Dacă ai înțeles  pune în totul în practică! Dacă n-ai înțeles nu pleca... Ai tot dreptul să pui întrebări suplimentare pentru clarificarea „neînțelegerii”. Și Dumnezeu te va lumina... Astfel a început "cariera"  Domnului Isus: "... stând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări." (Luca 2/46)              Tot astfel poate începe și "cariera" ta...

„Înțelege ce-ți spun, Domnul îți va da pricepere în toate lucrurile.” (2Tim. 2/7)

Fiți binecuvântați!


 



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 417
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni